Blat:
*6 oua separate, *12 linguri zahar, *12 linguri apa, *12 linguri faina, *1plic praf de copt(eu folosesc de obicei dr. oetker), *1 plic zahar vanilat si am adaugat si *4 linguri nuci macinate
Preparare: Se bat bine galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana se face o crema spumoasa,apoi se adauga apa,treptat si amestecand continuu pana se dizolva zaharul de tot. Se adauga faina cate o lingura amestecand continuu,apoi se incorporeaza albusurile batute spuma. In aluatul astfel obtinut incorporam nuca,esente dupa gust si la sfarsit praful de copt. Cuptorul se preincalzeste la 175 oC,iar compozitia se toarna in tava tapetata cu unt si faina. Se da la cuptor pentru cca 45 minute(daca nu se pune nuca dureaza mai putin,mai bine verificati cu o scobitoare dupa 30 min) Blatul copt se lasa la racit pana ne ocupam de creme.
Pentru tortul asta am facut 3 creme :crema de branza,ganache de ciocolata si mousse de porocale
Crema de branza: 250g branza de vaci dulce, 100ml smantana dulce(frisca lichida), cateva bucatele de ananas din compot,taiate marunt, 1 kiwi taiat cubulete.
Am frecat cu mixerul branza cu frisca lichida pana a devenit o crema spumoasa,apoi am adaugat ananasul si kiwi si am amestecat cu o lingura de lemn,pana s-au incorporat bine fructele,apoi am dat la rece
Ganache de ciocolata: 1 1/2 tableta ciocolata cu lapte, 150 ml frisca lichida ,1 lingura de unt, 50 ml lapte
Am pus pe foc un ceaunel de tuci si am pus laptele,untul si ciocolata rupta bucatete,am mestecat pana s-a topit ciocolata de tot,am lasat la rece pana se ingroasa putin, apoi am adaugat frisca si am pus din nou pe foc si am adus la punctul de fierbere apoi am luat de pe foc(am rasturnat intr-un vas in care sa pot mixa mai tarziu) si am lasat sa se raceasca de tot,apoi am bagat putin la frigider. Dupa ce s-a racit bine am mixat pana si-a schimbat culoarea si volumul,a devenit ca o crema spumoasa
Mousse de portocale : sucul stors de la 2 portocale potrivite, 1 lingura amidon, 4 linguri zahar, 2 lingurite gelatina inmuiate in 30 ml apa, 150 ml frisca lichida
In ceaunelul de tuci am pus sucul de portocale,zaharul si amidonul si am pus pe foc , am amestecat incontinuu pana s-a facut ca o crema(sa nu va speriati daca nu iese foarte legata)(totusi nu trebuie sa curga ca apa,e ceva mai densa). Cand se obtine crema luam de pe foc si dam la racit. Intre timp punem gelatina inmuiata in apa, pe baie de abur, pana se topeste de tot,dar sa nu fiarba!Adaugam gelatina in crema de portocale si lasam in continuare la racit. Batem smantana dulce bine, pana obtinem o frisca care sta "bat". Adaugam frisca astfel obtinuta la crema rece de porocale si mixam 3 minute pana obtinem o crema legata.
Blatul racit bine l-am taiat in 4. Apoi blaturile puse unele peste altele la loc,le-am taiat in 2. Am pus apoi pe tava primul rand de blat ,dar astfel incat sa formez aripile,adica extremitatile rotunde sa fie la mijloc. Am insiropat cu un amestec de sirop de ananas de la compot si vreo 250 ml cafea. Am pus crema de branza,apoi am pus al doilea blat ,in aceeasi forma,am insiropat si am pus ganache de ciocolata, am pus al 3-lea blat, am insiropat si am pus mousse de portocale, am pus capacul in aceeasi forma si cum nu mi-a mai ajuns siropul...am insiropat cu suc de portocale de la cutie. Am lasat un pic si apoi am batut 300 ml frisca lichida pana s-a facut "bat "si am inceput sa imbrac tortul. Se decoreaza dupa placul fiecaruia. Mie mi-a iesit asa
*6 oua separate, *12 linguri zahar, *12 linguri apa, *12 linguri faina, *1plic praf de copt(eu folosesc de obicei dr. oetker), *1 plic zahar vanilat si am adaugat si *4 linguri nuci macinate
Preparare: Se bat bine galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana se face o crema spumoasa,apoi se adauga apa,treptat si amestecand continuu pana se dizolva zaharul de tot. Se adauga faina cate o lingura amestecand continuu,apoi se incorporeaza albusurile batute spuma. In aluatul astfel obtinut incorporam nuca,esente dupa gust si la sfarsit praful de copt. Cuptorul se preincalzeste la 175 oC,iar compozitia se toarna in tava tapetata cu unt si faina. Se da la cuptor pentru cca 45 minute(daca nu se pune nuca dureaza mai putin,mai bine verificati cu o scobitoare dupa 30 min) Blatul copt se lasa la racit pana ne ocupam de creme.
Pentru tortul asta am facut 3 creme :crema de branza,ganache de ciocolata si mousse de porocale
Crema de branza: 250g branza de vaci dulce, 100ml smantana dulce(frisca lichida), cateva bucatele de ananas din compot,taiate marunt, 1 kiwi taiat cubulete.
Am frecat cu mixerul branza cu frisca lichida pana a devenit o crema spumoasa,apoi am adaugat ananasul si kiwi si am amestecat cu o lingura de lemn,pana s-au incorporat bine fructele,apoi am dat la rece
Ganache de ciocolata: 1 1/2 tableta ciocolata cu lapte, 150 ml frisca lichida ,1 lingura de unt, 50 ml lapte
Am pus pe foc un ceaunel de tuci si am pus laptele,untul si ciocolata rupta bucatete,am mestecat pana s-a topit ciocolata de tot,am lasat la rece pana se ingroasa putin, apoi am adaugat frisca si am pus din nou pe foc si am adus la punctul de fierbere apoi am luat de pe foc(am rasturnat intr-un vas in care sa pot mixa mai tarziu) si am lasat sa se raceasca de tot,apoi am bagat putin la frigider. Dupa ce s-a racit bine am mixat pana si-a schimbat culoarea si volumul,a devenit ca o crema spumoasa
Mousse de portocale : sucul stors de la 2 portocale potrivite, 1 lingura amidon, 4 linguri zahar, 2 lingurite gelatina inmuiate in 30 ml apa, 150 ml frisca lichida
In ceaunelul de tuci am pus sucul de portocale,zaharul si amidonul si am pus pe foc , am amestecat incontinuu pana s-a facut ca o crema(sa nu va speriati daca nu iese foarte legata)(totusi nu trebuie sa curga ca apa,e ceva mai densa). Cand se obtine crema luam de pe foc si dam la racit. Intre timp punem gelatina inmuiata in apa, pe baie de abur, pana se topeste de tot,dar sa nu fiarba!Adaugam gelatina in crema de portocale si lasam in continuare la racit. Batem smantana dulce bine, pana obtinem o frisca care sta "bat". Adaugam frisca astfel obtinuta la crema rece de porocale si mixam 3 minute pana obtinem o crema legata.
Blatul racit bine l-am taiat in 4. Apoi blaturile puse unele peste altele la loc,le-am taiat in 2. Am pus apoi pe tava primul rand de blat ,dar astfel incat sa formez aripile,adica extremitatile rotunde sa fie la mijloc. Am insiropat cu un amestec de sirop de ananas de la compot si vreo 250 ml cafea. Am pus crema de branza,apoi am pus al doilea blat ,in aceeasi forma,am insiropat si am pus ganache de ciocolata, am pus al 3-lea blat, am insiropat si am pus mousse de portocale, am pus capacul in aceeasi forma si cum nu mi-a mai ajuns siropul...am insiropat cu suc de portocale de la cutie. Am lasat un pic si apoi am batut 300 ml frisca lichida pana s-a facut "bat "si am inceput sa imbrac tortul. Se decoreaza dupa placul fiecaruia. Mie mi-a iesit asa
. Spor!
P.S. Imi pare nespus de rau ca nu am fotografiat fiecare etapa;promit ca de acum voi aduce si poze.
P.S. Imi pare nespus de rau ca nu am fotografiat fiecare etapa;promit ca de acum voi aduce si poze.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu