Clatite cu sunca
Ingrediente:
*150 gr. faina, *30 ml lapte, sare, *300 gr. sunca tocata marunt, *100 gr. untura, *2 oua, *smintina, *piper, *sare
Mod de preparare
Se face un aluat subtire din faina, lapte, oua si un virf de cutit de sare din care se prepara clatite. Clatitele se umplu cu sunca tocata,
amestecata cu smintina si piper, dupa gust.(nu multa smantana, ci numai cat sa lege compozitia) Clatitele se ruleaza si se dau la foc, citeva minute.
Mod de servire
Se servesc ca atare sau presarate cu cas ras pe razatoare
Crochete de piept de pui
Ingrediente:*Un piept de pui taiat marunt, *100gr lapte, o ligurita unt, 3-4 linguri faina de grau, 2 oua, sare, piper alb, nuca macinata, pesmet
Mod de preparare
Sosul BECHAMEL: Topiti untul in tigaie si adaugati faina mestecand continuu, adaugati laptele putin cate putin fara a lasa de mestecat, avand grija sa nu faca cocoloase. Puneti bucatelele de pui, sarea, piperul, nuca macinata si coaceti pana cand se ingroasa compozitia. Lasati la racit 3-4 ore. Cand s-a racit, cu lingura faceti forme iregulare pe care le dati intai prin faina, oua batute si pesmet. Se prajesc in ulei incins.
Mod de servire
Se servesc cu cartofi prajiti
Ficatei surpriza
Ingrediente:
*300 gr. ficatei de pui, *150 gr. bacon sau slaninuta, *sare, *piper
Mod de preparare
Se spala ficateii, se sareaza si se pipereaza apoi se impacheteaza in felii subtiri de slaninuta. Pachetele formate se leaga fiecare cu cite o scobitoare si se asaza intr-o tava un pic unsa cu ulei. Se dau la cuptor pina se rumenesc.
Mod de servire: ca aperitiv cald sau cu piure de cartofi,garnitura de orez sau cartofi natur
Salata portugheza
Ingrediente:
*2 ardei grasi, *3 rosii mari, *100 g masline, *120 g orez fiert in apa (de seara), *200 g de carne de pasare sau de vita, fiarta sau fripta, taiata fidea
Mod de preparare
Mai intai se coc ardeii; se curata si se taie bucati, se amesteca cu orezul fiert, cu rosiile taiate felii rotunde, maslinele fara simburi, carnea taiata fidea.
Se toarna peste acest amestec o vinegrete picanta facuta din 2-3 linguri ulei, 1 lingurita otet, sare, piper.
Sos de pui cu oregano
Ingrediente:
*1 kg piept de pui, *1 praz, *1 ardei gras,* 2 rosii, *6-7 linguri ulei de masline sau margarina, *sare, *oregano sau menta, *50 g cascaval, *2-3 fire de patrunjel
*1 kg piept de pui, *1 praz, *1 ardei gras,* 2 rosii, *6-7 linguri ulei de masline sau margarina, *sare, *oregano sau menta, *50 g cascaval, *2-3 fire de patrunjel
Mod de preparare
Pieptul de pui se taie in bucati nu prea mici si se trage in uleiul de masline cca 10 min. Se pun, pe rand, prazul taiat pestisor, ardeiul taiat felii, rosiile decojite si tocate marunt, sarea si oregano dupa gust si 200 ml apa. Se acopera si se tine pe foc potrivit 15 min. Se rade cascavalul si se mai lasa la foc mic inca 5 min. La sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt.
Pieptul de pui se taie in bucati nu prea mici si se trage in uleiul de masline cca 10 min. Se pun, pe rand, prazul taiat pestisor, ardeiul taiat felii, rosiile decojite si tocate marunt, sarea si oregano dupa gust si 200 ml apa. Se acopera si se tine pe foc potrivit 15 min. Se rade cascavalul si se mai lasa la foc mic inca 5 min. La sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt.
Mod de servire
Se servesc cu cartofi natur.
Se servesc cu cartofi natur.
Piept de pui "Cordon bleu"
Ingrediente (4 persoane):
* 2 bucati de piept de pui
* 150 g cascaval
* 100 g jambon (sau kaizer)
Ingrediente (4 persoane):
* 2 bucati de piept de pui
* 150 g cascaval
* 100 g jambon (sau kaizer)
* 2 oua
* 5 linguri cu faina
* 5 linguri cu pesmet
* 5 linguri cu pesmet
* 50 g unt
* 150 g smantana
* 4 linguri cu vin alb
* 150 g smantana
* 4 linguri cu vin alb
* sare, piper
Preparare:Se taie pieptul de pui in doua, obtinand patru jumatati care se bat cu grija, pana cand se aplatizeaza suficient. Pe fiecare bucata se aseaza o felie de cascaval si, peste ea, una de jambon, kaizer (sau orice alt gen de sunca, afumata sau nu).
Se ruleaza carnea in jurul umpluturii, se preseaza cu mana, ca sa nu se desfaca, se presara cu sare si piper, se trece prin faina, oua batute si pesmet si se prajeste in untul incins in prealabil.
SOS: Untul ramas dupa prajirea pieptului de pui se dilueaza cu cateva linguri cu vin alb si cu 150 g de smantana proaspata (e important ca smantana sa nu fie acra). Se presara un pic de sare si se da intr-un clocot.
Puiul"Cordon bleu" se serveste insotit de acest sos.
Sugestie: Ca si garnitura, merg excelent cartofii prajiti sau la cuptor, presarati cu patrunjel verde.
Sugestie: Ca si garnitura, merg excelent cartofii prajiti sau la cuptor, presarati cu patrunjel verde.